Stresul, tristețea și îngrijorarea au atins în toată lumea cote și mai ridicate în 2021 decât în primul an de pandemie, relevă cea mai recentă ediție a studiului Gallup „Global Emotions Report”.
Sondajul realizat anual de Gallup ia pulsul experiențelor pozitive și negative pe care oamenii le trăiesc în fiecare zi. Derulat în rândul adulților din 122 de țări și regiuni, sondajul urmărește să afle tipul emoțiilor experimentate de oameni cu o zi înainte și sintetizează rezultatele în indexuri ale experienței pozitive, respectiv pozitive.
În 2021, 4 din 10 adulți au declarat că au simțit multă îngrijorare (42%) sau stres (41%) și peste o treime au experimentat durere fizică (31%). Mai mult de un sfert dintre aceștia au indicat tristețe (28%) iar 23% au indicat furia drept emoție trăită în ziua anterioară. În aceste condiții, Negative Experience Index a atins un nou record în 2021, după cel din anul precedent.
În același timp, Indexul Experienței Pozitive a scăzut pentru prima dată după 2017. Comparativ cu 2020, mai puțini au spus că s-au simțit odihniți, că s-au bucurat, au zâmbit sau au râs mult. De asemenea, respondenții s-au arătat mai rezervați la capitolul „am învățat ceva interesant” sau „am făcut ceva interesant”; doar jumătate au avut aceste tipuri de experiențe.
Oamenii au trăit mai intens sub spectrul incertitudinii în cel de-al doilea an de pandemie, după cum se sublinia într-un comentariu de pe blogul Gallup. Și totuși, pandemia nu a fost singura cauză a manifestării emoțiilor negative, se arăta în comentariul menționat, de vreme ce – potrivit datelor colectate de Gallup – tendința era deja una negativă de un deceniu.
Ce va reieși din următoarea ediție a studiului Gallup „Global Emotions Report” rămâne de văzut dar, într-un an în care războiul din Ucraina a ridicat ștacheta în materie de stres la nivel global, e greu de imaginat că tendința va fi dat semne de inversare.