Deși impactul pandemiei asupra sănătății mintale și emoționale a fost unul puternic la nivel global, clasamentul „fericirii” pe țări nu a suferit modificări majore, relevă World Happiness Report 2021. Cu Finlanda pe primul loc în continuare și alte țări nord europene în top 10 (plus Noua Zeelandă), raportul lansat în martie a.c. evidențiază un grad neașteptat de reziliență pe care oamenii l-au demonstrat în fața provocărilor întâmpinate anul trecut. O posibilă explicație ar fi, potrivit autorilor, aceea că oamenii au tratat amenințarea ca fiind aceeași pentru toți, ceea ce a generat un puternic sentiment de solidaritate și compasiune.
Studiul derulat în contextul pandemic a urmărit, între altele, corelația dintre încredere și starea de bine iar aici concluzia este cât se poate de interesantă. Încrederea și bunăvoința contribuie considerabil la menținerea stării de bine. De notat că, potrivit cercetării, este vorba de încrederea oamenilor în guvern dar și între ei, disponibilitatea de a se sprijini unii pe alții fiind un factor esențial în ce privește capacitatea de a depăși dificultățile din perioada pandemiei. Încrederea în guvern a fost, pe de altă parte, un factor determinant în privința gestionării și controlului răspândirii virusului, arată raportul menționat. Finlanda este amintită, spre exemplu, drept o țară ce a înregistrat constant un scor ridicat la capitolul încredere mutuală, fapt ce a contribuit substanțial la protejarea vieților în timpul pandemiei și asigurarea condițiilor decente de trai.
De reținut că, potrivit cercetării, factorii principali care suțin well-being-ul (venitul, sănătatea, oameni pe care să putem conta, libertatea, generozitatea și încrederea) rămân aceiași ca în anii anteriori.
Revenind la topul World Happiness Report 2021, cum spuneam la început, cele mai multe țări plasate la vârful clasamentului înainte de pandemie au rămas acolo și după 2020. Acestea punctează mai mult la capitolul încredere și mai puțin la inegalități sociale, se arată în comunicatul prilejuit de lansarea raportului, ceea ce le-a permis să mențină pierderile de vieți la nivel redus și să păstreze coeziunea socială la cote înalte.
În orice caz, “Avem nevoie de urgență să învățăm din experiența pandemiei, care ne-a amintit și de amenințările globale referitor la mediu și de nevoia stringentă de a coopera.”, spunea profesorul Jeffrey Sachs, Președinte al SDSN și Earth Institute’s Center for Sustainable Development, membru în echipa de editori. “Concluziile acestei ediții ne arată că trebuie să țintim mai degrabă starea de bine decât bogăția; aceasta se va risipi dacă nu vom găsi soluții mai bune pentru o dezvoltare sustenabilă.”, a completat acesta.
Aflat la cea de-a noua ediție anul acesta, studiul realizează clasamentul țărilor după starea de bine, văzută ca rezultantă a satisfacției generale a oamenilor privind calitatea vieții. De asemenea, cercetarea pe 2020 a luat în calcul frecvența emoțiilor pozitive și negative.
„The World Happiness Report” este publicat de Sustainable Development Solutions Network, pe baza datelor din sondajele Gallup World Poll, World Risk Poll (Lloyd’s Register Foundation) și datelor privind satisfacția asupra vieții colectate în 2020 (Covid Data Hub).