66% dintre români îşi vor petrece concediul în România anul acesta, relevă un sondaj realizat de CEC Bank și FinZoom.ro, dintre care aproximativ jumătate (32%) la mare, circa 27% la munte și aproape 7% la rude/la ţară.
Potrivit sondajului, bugetul alocat de români pentru vacanţă variază de la 1.000 – 3.000 lei (aproape 26% dintre respondenți), 3.000 – 6.000 lei (21%), 6.000 – 10.000 lei ( circa 14%), respectiv peste 10.000 lei (peste 7%). De remarcat că aproximativ 10,5% dintre respondenţi au menţionat că vor aloca sub 1.000 lei pentru concediul de anul acesta.
Aproape 38% dintre participanți susţin că vor avea o vacanţă de doar 3 – 4 zile, circa 40% vor beneficia de 7 zile, aproximativ 12% de 10 zile, iar puţin peste 6% vor petrece 14 zile sau mai mult în concediu.
De menționat faptul că circa 81% dintre români se ocupă personal de rezervări – peste 42% preferând achiziția de bilete online, în timp ce doar 19% dintre ei apelează la serviciile unei agenţii.
Un alt aspect reliefat de studiul CEC Bank și FinZoom.ro e acela că odihna reprezintă principalul motiv pentru 55% dintre românii care merg în vacanţă. Alți peste 31% dintre respondenţi declară că vor îmbina utilul cu plăcutul, iar pentru 13,5% vizitarea obiectivelor turistice este principala atracție. Sunt și români care au indicat că merg în vacanţă pentru cumpărături dar în proporție foarte mică (mai puţin de 1%).
Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 57,7% dintre respondenţi sunt salariaţi, 83,99% locuiesc la oraş, 37,86% au studii superioare.
În privința vacanțelor în străinătate, un alt studiu recent realizat de Visa în şapte pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE) evidențiază că acestea sunt preferate de circa 37% dintre români. Unul din trei conaționali intenţionează să cheltuiască între 201 şi 600 de euro de persoană, potrivit Visa România, iar destinațiile alese cu preponderență sunt cele din Europa, în special Grecia, Italia și Bulgaria. Pe lângă aceste țări, pe lista românilor se află anul acesta Turcia și Egipt, dar și SUA.
La fel ca în primul studiu amintit, cel realizat de Visa notează că românii își organizează vacanțele cu predilecție pe cont propriu, ca și ceilalți cetățeni din ECE, iar plățile online pentru servicii de cazare sau transport sunt vizate cu precădere.
Studiul Visa mai arată că, în proporție covârșitoare, cei din tinerele generaţii – profund conectate la mediul online – preferă să-şi rezerve vacanţele pe internet (97%) şi să efectueze plăţi digitale în acest scop (91%).