Cele mai multe angajări preconizate pentru 2021 sunt în IT și Vânzări – domenii aflate pentru al treilea an consecutiv în topul ofertei de locuri de muncă, iar pe locul trei urcă în premieră domeniul Achiziții, arată studiul realizat de HIPO la începutul anului curent.
92% dintre angajatori își propun ca în 2021 să recruteze specialiști cu experiență însă 85% preferă juniori cu experiență de până în trei ani. Cele mai importante trei criterii de selecție indicate fiind experiența relevantă, abilități specifice jobului și motivația de a lucra pentru compania în cauză. La capitolul soft skills, angajatorii urmăresc în primul rând atitudinea flexibilă (adaptabilitate), eficiența/productivitatea și abilitățile de comunicare. Interesant, pe locul al patrulea se situează capacitatea de învățare continuă.
În ce privește evoluția salariilor în acest an, jumătate dintre cei intervievați apreciază că vor rămâne la același nivel. IT-ul conduce în topul industriilor cu cele mai mari salarii oferite, urmat de Intermedieri financiare și asigurări, Transporturi aeriene, Industria extractivă și Telecomunicații. Printre beneficiile extra-salariale oferite de cele mai multe companii sunt nominalizate tichetele de masă, posibilitatea de a lucra de acasă și abonamente de sănătate. De asemenea, pe lista beneficiilor se regăsesc cele din categoriile dezvoltare/training și well-being (consiliere, psihoterapie, yoga, mindfulness).
La capitolul lucru de la distanță, aproape jumătate dintre cei chestionați (47%) au menționat că aceasta este prima opțiune pentru semestrul întâi al acestui an. Și procesul de recrutare se va desfășura preponderent de la distanță, căile și canalele cel mai des utilizate pentru identificarea potențialilor angajați fiind recomandările angajaților, LinkedIn și platforme specializate în recrutare.
Conform studiului HIPO, cei mai mulți angajatori își propun să recruteze juniori (absolvenți și candidați cu experiență sub trei ani). Puțin peste 40% dintre angajatori s-au arătat optimiști privind modul de evoluție a pieței forței de muncă în 2021, în timp de 36,5% consideră că aceasta va evolua în parametri similari cu cei de anul trecut iar 22% se așteaptă la o înrăutățire.
Chestionarul a fost aplicat în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 pe un eșantion de 337 companii – în majoritate companii medii și mari, cu sediul în București și la nivel național. Respondenții dețin poziții în departamentele de Resurse Umane dar și de manager de proiect, coordonator de training sau CEO.