Finlanda își menține poziția de lider (7,80) în World Happiness Report 2023, pentru a șasea oară consecutiv. Pe podium se mai află Danemarca și Islanda, urmate în top 10 de Israel, Olanda, Suedia, Norvegia, Elveția, Luxemburg și Noua Zeelandă. Lituania este singura țară nou intrată în top 20, urcând cu peste 30 de locuri față de anul 2017. România a urcat, de asemenea, în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți cetățeni – pe locul 24 (cu un scor de 6,58).
Rezultatele celei mai recente ediții a World Happiness Report au fost publicate pe 20 martie a.c., de Ziua Internațională a Fericirii. Cercetarea se desfășoară anual, începând cu anul 2012, iar scorul este calculat ca medie pe trei ani, în cazul de față anii 2020-2022. Principalul obiectiv urmărit este identificarea măsurii în care cetățenii rezidenți sunt satisfăcuți de viața lor. Astfel, la această întrebare generală, cei chestionați trebuie să selecteze un scor de la 0 la 10, unde 10 reprezintă punctajul maxim.
Pe lângă gradul general de satisfacție, sunt investigate elemente care pot influența nivelul stării de bine a oamenilor, precum etosul unei națiuni (trăsăturile și obiceiurile), instituțiile și situația materială dintr-o societate. Astfel, raportul ia în considerare următorii factori cheie care explică variațiile observate de la o țară la alta: starea de sănătate (inclusiv mentală), calitatea relațiilor inter-umane (în familie, la muncă și în comunitate), nivelul venitului și angajabilitatea, sprijinul social, libertatea individuală, trăsăturile de caracter (gradul de sociabilitate, încrederea, generozitatea) , precum și absența corupției și eficiența activității guvernamentale.
În ciuda multiplelor crize pe care lumea le traversează de câțiva ani, raportul relevă că cei mai mulți membri ai națiunilor lumii demonstrează o remarcabilă reziliență. “Nivelul mediu de satisfacție și clasamentul țărilor au rămas, în general, la un nivel stabil pe parcursul anilor pandemiei.,” subliniază John Helliwell, University of British Columbia, unul dintre editorii raportului. Acesta a adăugat că “acele schimbări din clasament au survenit ca urmare a tendințelor existente, cum ar în cazul țărilor Baltice. Chiar și în timpul acestor ani dificili, emoțiile pozitive s-au situat la o cotă de două ori mai mare față de cele negative, iar sentimentul că beneficiază de sprijin social a înregistrat un nivel dublu comparativ cu cel singurătății.”
Studiul a acordat atenție și tendințelor privind distribuția satisfacției în rândul diferitelor categorii de populație, deseori inegală între segmentul de vârf și cel de la bază. Această diferență este redusă atât în țările unde aproape toți sunt foarte nefericiți cât și în țările din partea superioară a clasamentului, unde aproape nimeni nu este nefericit. La nivel global, diferențele în materie de fericire s-au menținut stabile, deși sunt și state în care se adâncesc mai mult, precum mai multe țări din Africa.
Raportul de anul acesta evidențiază o serie de aspecte interesante între care intensificarea atitudinii pro-sociale. Potrivit Prof. Lara B. Aknin, Director of the Helping and Happiness Lab of Simon Fraser University, cercetarea arată că pentru al doilea an la rând comparativ cu edițiile anterioare pandemiei, oamenii demonstrează mai multe acte de bunăvoință, cum ar fi acela de a acorda ajutor unui străin, a dona unei organizații caritabile sau a desfășura acțiuni de voluntariat. De altfel, așa cum reiese din concluziile cercetării, bunătatea în acțiune determină și totodată decurge din starea de satisfacție sau fericire.
La rândul său, Richard Layard susține că “obiectivul general este un nivel crescut al fericirii ori satisfacției la nivel de societate”. Cu mențiunea, adaugă acesta, că putem ajunge acolo doar dacă oamenii pot face mai fericiți și pe cei din jur, nu doar pe ei înșiși.
Pe de altă parte, arată raportul, eficiența guvernului unei țări are o mare influență asupra stării de bine a cetățenilor. Or aceasta poate fi măsurată, se punctează în același document, prin capacitatea sa de ordin financiar, cea de ordin legal și cea a serviciilor oferite. De asemenea, este foarte importantă evitarea războiului civil și a represiunii.
Autorii raportului punctează faptul că măsurarea stării de bine a oamenilor și progresul în această privință ar trebui să constituie o prioritate. Starea de bine sau fericirea oamenilor poate fi promovată prin politici publice și prin acțiuni ale mediului de afaceri și societății civile.
World Happiness Report este un studiu realizat de Sustainable Development Solutions Network, pe baza datelor furnizate de Gallup World Poll. Raportul este editatde Prof. John F. Helliwell – University of British Columbia, Prof. Richard Layard – Co-director Wellbeing Programme, London School of Economics, Prof. Jeffrey D. Sachs – Columbia University & President, SDSN & Director, Earth Institute’s Center for Sustainable Development, Prof. Jan-Emmanuel De Neve – Director, Wellbeing Research Centre, University of Oxford, Prof. Lara B. Aknin – Director, Helping and Happiness Lab of Simon Fraser University și Prof. Shun Wang – International Business School Suzhou, Xi’an Jiaotong-Liverpool University.