66,3% dintre români cred că lucrurile în țară se îndreaptă într-o direcție greșită, însă 89,7% consideră că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, arată cel mai recent studiu INSCOP Research.
Conform studiului intitulat „Atitudinea populației cu privire la patriotismul economic și vulnerabilitățile regimului democratic”, în opinia a 44% dintre respondenți, corupția care amplifică nedreptățile din societate este cea mai mare problemă a României.
În topul problemelor indicate de participanți, fenomen corupției este urmat de instabilitatea politică și efectele sale asupra bunei guvernări (pentru 21,8% dintre români), starea precară a democrației care limitează libertatea oamenilor de a-și alege președintele (17,2%) și problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare (15,1%).
Cercetarea relevă de asemenea că 40,6% dintre cei chestionați cred că apartenența României la Uniunea Europeană limitează prea mult suveranitatea națională, în timp ce 51,6% sunt de părerea contrarie. În orice caz, 80,7% dintre români cred că, pentru a-și proteja interesele economice, România ar trebui să negocieze condiții mai favorabile în cadrul Uniunii Europene. Doar 4,8% cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.
67,9% dintre români și-ar dori ca investițiile străine în România să crească, părerea conaționalilor despre companiile multinaționale care investesc în România fiind una bună în general (71,1%). Studiul evidențiază și faptul că românii au o percepție favorabilă la adresa companiilor din UE care investesc în România (73,6% dintre respondenți). De asemenea, 61,5% dintre cei chestionați au răspuns că au o părere bună despre companiile românești care investesc în alte țări, respectiv cele care se extind în UE (82,1%).
49,7% dintre participanții la studiul INSCOP sunt de acord că „Guvernul României ar trebui să promoveze aceleași reguli și pentru companii românești și pentru companii străine deopotrivă”. Cu toate acestea, 46,4% consideră că „Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar descuraja investițiile companiilor străine/multinaționale”.
Pe de altă parte, conaționalii apreciază în majoritate (56,2%) că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii de stat. În schimb, 38,7% cred că țara ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii private. 62,9% dintre români cred că există riscul ca unele companii străine/multinaționale să plece din țară în următoarea perioadă, iar 53,1% dintre cei intervievați cred că România ar avea de pierdut dacă pe piața internă ar fi mai puține companii străine/multinaționale.
Interesant este că majoritatea românilor nu crede că „România are controlul deplin asupra deciziilor sale politice”, mai precis 24,4% dintre cei intervievați agreează această idee în destul de mică măsură și 29,5% în foarte mică măsură sau deloc. Studiul evidențiază un rezultat similar și privitor la ideea că „România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice”, idee agreată în destul de mică măsură (29%) și în foarte mică măsură sau deloc de 29,9% dintre participanți .
În ce privește afirmația conform căreia „legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii”, dezacordul românilor este și mai pronunțat: 25,9% cred aceasta în destul de mică măsură și 42,6% în foarte mică măsură sau deloc.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Confederației Patronale Concordia, în perioada 13- 17 martie 2025, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1000 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste.