Românii caută soluții de suplimentare a veniturilor

În contextul unui climat economic instabil, cu o inflație în continuă creștere și modificări fiscale ce reduc puterea de cumpărare, românii caută modalități de a-și suplimenta veniturile. Potrivit unui studiu realizat de platforma DeLucru.ro, doar în prima săptămână a anului 2025 numărul celor care caută un al doilea loc de muncă a crescut cu 51,89% în rândul noilor utilizatori.

30% dintre cei intervievați precizează că noile modificări fiscale aduse de Ordonanța „trenuleț” stau la baza intenției amintite, iar aproape 20% menționează instabilitatea locului de muncă drept motiv principal. Se observă o orientare importantă spre munca ocazională sau joburile de scurtă durată, în special în construcții, curățenie, manipulare marfă, producție în fabrici și servicii casnice.

În plus, 70% dintre cei care urmăresc un loc de muncă sunt în căutare activă. Astfel, numărul aplicărilor la anunțurile de muncă a crescut semnificativ în prima săptămână a anlui și pentru utilizatorii existenți ai platformei. Domeniile de activitate cele mai căutate pentru munca suplimentară s-au diversificat, iar cererea pentru locuri de muncă necalificate și meserii ocazionale a crescut considerabil, mai ales în județele Dolj, Buzău, Vaslui, Iași și Cluj, dar și în București. Dacă în anii anteriori aceste tendințe erau vizibile mai ales în marile orașe, acum fenomenul se manifestă și în orașe mai mici, precum Piatra Neamț, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia și Giurgiu.

De remarcat că bărbații reprezentă 62% dintre utilizatorii platformei DeLucru.ro care explorează noi oportunități de muncă, iar 69% dintre românii care caută alternative profesionale provin din mediul urban. Îngrijorarea se simte și în rândul tinerilor, îndeosebi studenți bursieri care se tem că nu vor mai exista bani la bugetul de stat pentru burse, subliniază studiul în cauză. Astfel, doar în interval de o săptămână, s-a observat o creștere cu 25% a studenților care își caută de lucru, iar aceștia vizează activități pentru persoane necalificate.

O altă categorie afectată de scăderea puterii de cumpărare este cea a pensionarilor, preocupați de riscul să nu-și poată achita facturile pentru utilități ori acoperi costul alimentelor și medicamentelor. Numărul pensionarilor care caută opțiuni de muncă pentru că nu le ajunge pensia a crescut cu 29% doar în prima săptămână a anului pe platforma Delucru.ro.

Domeniile în care se înregistrează cea mai mare creștere a cererii pentru joburi ocazionale sunt: servicii de curățenie și menaj (+48%); reparații și întreținere locuințe (+53%); servicii de livrare și ride-sharing (+46%); îngrijire copii și vârstnici (+39%); târguri, evenimente și muncă sezonieră în agricultură (+41%); activități ocazionale în gospodăriile rurale (+55%).

O altă tendință importantă identificată de studiul DeLucru.ro este creșterea intenției de a pleca în străinătate, 30% dintre respondenți declarând că se gândesc serios la această opțiune în vederea obținerii de venituri mai mari. Dintre aceștia, relevă studiul, peste 71% sunt persoane cu studii superioare.

Îngrijorarea românilor cu privire la nivelul de trai pare justificată cu atât mai mult cu cât inflația anuală din România a fost în decembrie 2024 (5,5%) cea mai mare din Uniunea Europeană pentru a zecea lună la rând, conform datelor publicate de Eurostat în 17 ianuarie a.c. Comparativ cu luna noiembrie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în șapte state membre UE, a rămas stabilă în Polonia și a crescut în 19 țări membre UE, inclusiv în România, de la 5,4%, până la 5,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like