Pentru a șaptea oară consecutiv, Finlanda își menține poziția de lider în World Happiness Report, a cărei ultimă ediție a fost lansată pe 20 martie a.c., de Ziua Internațională a Fericirii. Pe podiumul din 2024 se mai află Danemarca și Islanda, care își păstrează de asemenea pozițiile de anul trecut.
Cercetarea anuală se desfășoară din 2012, iar scorul este calculat ca medie pe ultimii trei ani (2021-2023, în cazul ediției de față). Principalul obiectiv urmărit este identificarea măsurii în care cetățenii rezidenți sunt satisfăcuți de viața lor. Astfel, la această întrebare generală, cei chestionați trebuie să selecteze un scor de la 0 la 10 (punctajul maxim). Clasamentul celor 143 de țări a rezultat în urma analizei datelor colectate pe eșantioane naționale reprezentative furnizate de Gallup World Poll.
Ca și anul trecut, top 10 este dominat de țări din nordul Europei (Suedia, locul 4), Olanda (6), Norvegia (7), Luxemburg (8), Elveția (9), plus Israel (5) și Australia (10), urmată îndeaproape de Noua Zeelandă (11). Costa Rica și Kuweit au urcat între primele 20, pe pozițiile 12 și 13, devansând Austria (14), Canada (15), Belgia (16) și Irlanda (17).
După ce anterior se clasase pe locul 24, România ocupă în prezent locul 32 în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți cetățeni, fiind devansată de țări precum Cehia (locul 18), Lituania (19) și Slovenia (21). Comparativ cu românii, polonezii (locul 35) se arată mai puțin mulțumiți de propria viață, ca și spaniolii (36), italienii (41), maghiarii (56) și grecii (64).
De menționat că Marea Britanie se situează pe locul 20 iar SUA a ajuns pe 23, ieșind (ca și Germania – 24) pentru prima dată din eșalonul primelor 20 cele mai “fericite” țări. Alte schimbări notabile sunt salturile Serbiei (locul 37) și Bulgariei (81), care au urcat cu peste 60 de poziții comparativ cu prima ediție a studiului, dar și al Letoniei (46), care a avansat cu peste 40 de locuri. Anul acesta, Afganistan rămâne la coada clasamentului (143), ca țara cu cei mai nefericiți cetățeni, în timp ce Ucraina se situează pe locul 105.
World Happiness Report 2024 oferă însă, în premieră, un tablou mai complex al satisfacției vieții, realizând și topuri pe categorii de vârstă. Acestea relevă diferențe semnificative, în multe cazuri, față de clasamentul general. Spre exemplu, Lituania conduce în topul satisfacției vieții pe segmentul tineri sub 30 de ani (justificând astfel avansul țării în topul general), în timp ce Danemarca este pe primul loc în categoria celor de peste 60 de ani.
Raportul arată că, în unele situații, cei născuți înainte de 1965 sunt mai mulțumiți de viața lor decât tinerii născuți începând cu 1980. În ce privește generația Millennials, punctajul de evaluare a propriei vieți scade cu fiecare an de viață, pe când seniorii din generația Boomers își apreciază viața tot mai mult odată cu creșterea în vârstă.
Deși în multe regiuni, tinerii sunt mai fericiți decât vârstnicii, în America de Nord satisfacția tinerilor a scăzut drastic în ultima perioadă, ajungând să fie mai redusă decât în rândul seniorilor, fapt care ar explica coborârea SUA în topul general. Pe de altă parte, în Europa de Vest nivelul satisfacției este similar în toate segmentele de vârstă.
Interesant în cazul României (locul 32 în topul general) este faptul că evaluarea satisfacției vieții de către tinerii sub 30 de ani e mult superioară mediei generale, determinând clasarea țării noastre pe locul 8 în clasamentul pe acest segment, imediat după Finlanda (lider consacrat în topul general). În schimb, România se află pe locul 48 în topul realizat pe segmentul de peste 60 de ani.
Reducerea nivelului declarat de satisfacție odată cu creșterea vârstei este, de altfel, specifică țărilor din Europa Centrală și de Est. Însă în SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă situația se prezintă invers, mai exact satisfacția crește odată cu vârsta.
Experți din domenii precum economie, psihologie și sociologie au căutat explicații pentru aceste variații de la o țară la alta, și de la o generație la alta, în factori precum PIB, durata estimată a vieții, existența unor persoane pe care să poți conta, libertatea de a face alegeri în viață, generozitatea și percepția privind corupția. În opinia experților, acești factori explică în proporție de peste trei sferturi diferențele dintre țări însă, trebuie reținut, clasamentele se bazează exclusiv pe măsura în care oamenii sunt mulțumiți de propria viață.