Aproape două treimi dintre angajaţii români nu se simt afectați de Lunea Albastră (Blue Monday – considerată cea mai deprimantă zi din an), după cum reiese dintr-un recent sondaj BestJobs. În schimb, aceștia se declară stresaţi şi resimt oboseala acumulată la final de an, potrivit cercetării realizate de platforma de recrutare online.
Conform acesteia, peste o treime (36%) dintre cei chestionați resimt încărcătura acestei zile însă 64% declară că nu au motive să considere această zi una deprimantă. De remarcat totuși că aproape jumătate dintre respondenţi declară că revenirea la job după perioada sărbătorilor a fost dificilă din cauza oboselii acumulate.
Cea de-a treia zi de luni din fiecare an a căpătat supranumele Blue Monday pe la mijlocul anilor 2000, originile sale fiind controversate. Astfel, după cum se precizează într-un articol publicat pe HealthEuropa.com, conceptul ar fi fost lansat în 2005 printr-un comunicat de presă al Sky Travel, în care se menționa o modalitate inedită de determinare a celei mai deprimante zile a anului. Modalitatea lua în considerare un set de factori precum vremea, timpul scurs de la Crăciun, respectiv de la stabilirea rezoluțiilor de început de an, nivelul scăzut al motivației dar și nevoia de a acționa, precum și nivelul salariului și al datoriilor. În orice caz, în opinia experților, această formulă nu ar avea sens deoarece nu are la bază unități de măsură bine definite.
În ce privește sondajul BestJobs, acesta evidențiază că, în perioada dintre Crăciun şi Revelion, 38% dintre românii intervievați au beneficiat de vacanţă, 44% au avut doar zilele libere legal iar alţi 11% nu au avut deloc timp liber.
În acest context, oamenii consideră satisfacţia la locul de muncă ca fiind importantă în ecuația unei stări generale mai bune, peste trei sferturi (76%) spunând că felul în care se simt în raport cu munca pe care o fac le influenţează gradul de împlinire personală. Mai mult, trei din zece angajaţi se declară nemulţumiţi de actualul lor job şi au în plan să îl schimbe, așa cum rezultă din sondajul amintit, în timp ce doar 8% se consideră cu adevărat fericiţi la locul de muncă şi 62% au o atitudine neutră.
„Românii au învăţat, în ultimii ani, să-şi gestioneze mai eficient timpul petrecut la muncă şi activităţile care presupun un grad mai mare de stres. În plus, cei mai mulţi dintre ei înţeleg acum mai bine importanţa echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională, astfel că tendinţa lor este să elimine cât mai mult activităţile generatoare de stres, să adopte un stil de viaţă sănătos şi să lucreze în acord cu nevoile şi valorile lor. În acest sens, vedem cum tot mai mulţi candidaţi se îndreaptă către joburi flexibile, cu salariul afişat şi care oferă beneficii extrasalariale generoase.”, a declarat Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.
De asemenea, pentru sănătatea lor mintală, aproximativ 54% dintre respondenţi şi-au propus ca, anul acesta, să adopte un stil de viaţă mai sănătos, 15% au în plan să meargă la terapie şi 11% îşi doresc să muncească mai puţin. În acelaşi timp, 20% au în plan să îşi crească veniturile, negociind salariul actual sau aplicând pentru locuri de muncă noi, cu salariu mai mare.
Sondajul BestJobs a fost efectuat în luna ianuarie 2023, pe un eşantion de 925 de utilizatori de Internet din România.