Peste 50% dintre români cred că situaţia e mai rea decât acum 30 de ani

Peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în urmă cu 30 de ani, reiese din două sondaje realizate de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking Group și lansate pe 17 noiembrie a.c. Cercetările au fost realizate în perioada mai – iunie și septembrie – octombrie, pe eşantioane de 1500, respectiv 1200 de persoane, reprezentative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârste de la 18 ani.

Interesant de asemenea este că raportat la viitor (peste 30 ani), ponderea românilor care cred că situația va fi mai bună este egală cu cea a concetățenilor care cred că va fi mai proastă decât în prezent, și anume 39,1%.

Un alt aspect evidențiat de cercetare este acela că 89,2% dintre cei intervievați în această toamnă cred că populația ar trebui să fie consultată mai des prin referendum pe temele majore de interes local sau național. În plus, 64,9% dintre respondenții incluși în sondajul din toamnă cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România.

”Proiectul Agenda România 2050 își propune demararea unei conversații naționale despre politici publice esențiale pentru viitorul României pe termen lung având ca punct de plecare opiniile românilor culese printr-o serie de sondaje de opinie naționale. Pornind de la ceea ce cred românii, ne propunem să încurajăm o conversație amplă a experților din mediul academic, din sectorul public și privat asupra unor teme esențiale pentru dezvoltarea României.”, precizează Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.

Sondajul din septembrie-octombrie a arătat că, în ceea ce priveşte principalele trei probleme ale sistemului de educaţie românesc, 53,6% dintre românii chestionați au menționat slaba pregătire şi dezinteresul unora dintre profesori, 45,1% au indicat abandonul şcolar în rândul copiilor din medii defavorizate iar 41% au punctat lipsa de disciplină a elevilor. Aceasta în timp ce 88% dintre cei intervievați sunt de acord că educaţia şcolară este cel mai bun mijloc de a reuşi în viaţă.

Întrebați care cred că sunt cele mai importante 5 calități pe care părinții ar trebui să le transmită copiilor lor dintr-o listă predefinită, 74% dintre respondenți au ales varianta ”să fie responsabil”, 69,4%  toleranță și respect față de alții, iar 67,4% ”să fie muncitor”. 44% menționează independența, 38,9% ”să fie ascultător”, 38,7% creativitate, 37,5% credința religioasă. 33,3% cred că este important ca părinții să le transmită copiilor să fie cumpătați/ să economisească, 25,9% determinare/perseverență, 27,6% generozitate, iar 26% exprimarea propriei personalități.

La capitolul mediu, 78,9% dintre cei intervievați în vară apreciau că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile. Întrebați în octombrie 2022 care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă țara noastră, 58,4% au menționat defrișările ilegale pe primul loc iar pe următoarea poziție, răspunsurile au variat de la poluarea apelor (râuri, lacuri, mare) – 42,6% , depozitarea ilegală și distrugerea deșeurilor – 35% , poluarea aerului – 29,8% , precum și degradarea solului (ca urmare a agriculturii intensive sau a contaminărilor), deșertificarea anumitor zone, epuizarea resurselor naturale.

În opinia a 69,7% dintre participanții la sondajul din toamna 2022, calitatea mediului înconjurător (aer, apă, sol, spații verzi, păduri) din România s-a înrăutățit față de acum 5 ani. În context, 71,8% dintre respondenți declară că pentru ei personal colectarea selectivă a deșeurilor este foarte importantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like